Sukces technologii Wiwo w liczbach – wyniki badań

Sukces technologii Wiwo w liczbach – wyniki badań

WYNIKI BADAŃ INNOWACYJNEJ TECHNOLOGII

  1. CEL BADANIA
    Badania przeprowadzono na potrzeby rzetelnego sprawdzenia zalet i możliwości w zakresie technologii prania i dezynfekcji stosowanych przez firmę Wiwo w porównaniu do wykorzystania mediów i potencjału ludzkiego w pralni. Szczegółowe cele projektu to:

    Obniżenie kosztów zużycia wody, gazu i energii elektrycznej.
    • Technologia „jedno pranie-jedno płukanie”, zastosowana w celu obniżenia zużycia wody i energii.
    • Ciepłe pranie (temperatura około 28-35oC) trafia bezpośrednio do suszarki ograniczając zużycie energii podczas suszenia.
    • Szybki proces prania przyczyniający się do poprawy produktywności.

    Automatyzacja procesów prania.
    • Maszyny i urządzenia pralnicze dobrane i zaprogramowane wg potrzeb.
    • Centralny automatyczny system dozowania płynnych środków piorących.
    • Eliminacja błędu ludzkiego – procedury (ręczniki pralka = ręczniki suszarka: 1:1, etc.).

    Poprawa produktywności pracy pralni.
    • Poprawne sortowanie bielizny przed praniem – szybszy obieg bielizny.
    • Zapewnienie ciągłości procesu technologicznego: pralka – suszarka – magiel.

    Usprawnienie zarządzania pracą pralni – mniejsze zaangażowanie właściciela pralni.
    • Czytelne procedury segregacji bielizny, załadunku pralnic, programów prania.
    • Dostosowane i opisane programy prania i suszenia bielizny.
    • Proces kontroli i weryfikacji jakości pranego asortymentu z wykorzystaniem programów poprawkowych.

  2. OKRES BADANIA
    Badanie obejmuje okres 7 miesięcy: od 01.03.2023 do 30.09.2023 roku.

  3. URZĄDZENIA, ŚRODKI PIORĄCE I ZASOBY LUDZKIE WYKORZYSTANE W PRALNI.

    Maszyny pralnicze:
    • Pralnico-wirówka 45 kg (elektryczna) x 2 szt.
    • Pralnico-wirówka 25 kg (elektryczna) x 1 szt.
    • Pralnico-wirówka 18 kg (elektryczna)
    • Suszarka 45 kg (gazowa) z pomiarem wilgotności i odzyskiem ciepła x 1 szt.
    • Suszarka 25 kg (gazowa) z pomiarem wilgotności i odzyskiem ciepła x 2 szt.
    • Magiel nieckowy (gazowy)
    • Centralny system dozowania PRIME MULTILAV

    Produkty chemiczne:
    • Euro Alc – alkaliczny podstawowy preparat piorący w płynie.
    • Euro Det – płynny enzymatyczny detergent wspomagający pranie.
    • Serpens PAA – płynny preparat do wybielania i dezynfekcji tkanin.
    • Dezostar – płynny chlorowy preparat do wybielania i dezynfekcji.
    • Euro Soft – preparat zmiękczająco-neutralizujący w płynie.
    • Euro Det Plus – płynny enzymatyczny detergent do prania trudnych zabrudzeń.

    Zasoby ludzkie:
    • System jednozmianowy ośmiogodzinny (poniedziałek-piątek), wykorzystujący 6 pracowników produkcyjnych i 1 kierowcę. (Wsparcie właścicieli pralni w zakresie około 1 osoba x 2h dziennie).

    Woda technologiczna do prania:
    • Woda technologiczna do prania jest zmiękczona do twardości nie przekraczającej 7⁰ dH.
    • Temperatura wody na piecu gazowym jest ustawiona na 75⁰C – w efekcie końcowym piec w fazie początkowej pracy pralni uzyskuje 65⁰C, a w ciągłym trybie pracy dziennej pomiędzy 55-57⁰C.
    • Woda jest wstępnie podgrzana przez wymienniki ciepła zainstalowane w pralni (w okresie zimowym) – pomiędzy 20 do 25⁰C.
    • Zasobniki wody ciepłej w tej pralni wynoszą 1000l.
    • 80% stosowanych technologii prania jest wykonywana z zastosowaniem wyłącznie gorącej wody – BEZ DOGRZEWANIA WODY PODCZAS PROCESU.

  4. OBIEG I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BIELIZNY W PRALNI.
    Bielizna jest transportowana od klienta w workach bez segregacji na asortyment. Po przywiezieniu do pralni bielizna jest segregowana na poszczególny asortyment. W pierwszej kolejności wyłapywane są ręczniki, które natychmiast trafiają do pralek. W dalszej kolejności bielizna jest segregowana wg następującego asortymentu:
    – prześcieradła
    – poszwy
    – poszewki
    Tak podzielona bielizna trafia następnie do pralek. Podział początkowy w strefie brudnej ułatwia dalszą logistykę i obróbkę bielizny w kolejnych procesach.

  5. PROCES PRANIA I SUSZENIA.

    PRANIE
    Użycie programów w zależności od asortymentu (maszyna bez automatycznego systemu wagi):


    80% procesów prania przebiega w technologii „jedno pranie = jedno płukanie” co w znacznym stopniu ogranicza zużycie wody, ścieków i energii oraz poprawia produktywność pralni i odzysk ciepła z pranego asortymentu w procesie suszenia.

    Czasy operacyjne procesów prania (z wyłączeniem czasu niezbędnego na napełnienie, podgrzew i spust wody). Rejestracja cyklu przez CDS kończy się w momencie dozowania ostatniego produktu w procesie płukania. Do poniższych wartości należy doliczyć 7 minut dodatkowego czasu operacyjnego pozostałego do końca cyklu.




    Diagram procesów prania najczęściej używanych programów.
    Diagram jest generowany przez system informatyczny pralnicy, który nie może być modyfikowany. Program zostaje zakończony w momencie „wypłaszczenia” linii wody. Dalszy upływający czas wynika z braku otwarcia drzwi pralnicy, który kończy definitywnie zapis procesu w statystyce maszyny.

    Program – POŚCIEL BIAŁA LIGHT (wykres graficzny przebiegu programu)


    Program – RĘCZNIKI BIAŁE (wykres graficzny przebiegu programu)



    Należy zwrócić uwagę, że bielizna po praniu (pościel, ręczniki) posiada temperaturę około 30-35⁰C co jest wymierną korzyścią w dalszym procesie obróbki.

    SUSZENIE

    W dalszej kolejności bielizna trafia do suszarek według załadunku (pralka = suszarka), gdzie w dalszym procesie jest suszona (ręczniki), lub podsuszana do procesu maglowania.


    Poniższe wykresy to statystyki wykonanych programów suszenia lub podsuszania tkanin wskazujące na wysoką wartość poprawnie zaprogramowanych urządzeń. Obsługa pralni ma do dyspozycji indywidualnie zaprogramowane (przypisane) programy prania adekwatne do wymogów suszonego asortymentu. Obsługa nie może otwierać suszarek podczas trwania procesu suszenia lub podsuszania tkanin. Dzięki indywidualnie zaprogramowanym urządzeniom proces przebiega z maksymalną wydajnością energetyczną oraz czasową (nie ma konieczności kontroli procesu podczas jego przebiegu). Korzyści wynikające z braku konieczności kontroli procesu suszenia:
    – brak zaangażowania pracownika
    – brak strat związanych w wychładzaniem suszarki po chwilowym otwarciu drzwi
    – stabilna praca urządzenia (palnik gazowy) vs zużycie gazu
    – ciągłość procesu technologicznego

    Średni czas procesu suszenia ręczników wynosi około 28-32 min.
    Średni czas podsuszania poszew do maglowania to około 12-15 min.
    (Różnice w czasach wynikają z gramatury asortymentu, wilgotności powietrza w pomieszczeniu itp.)

    Program suszenia ręczników frotte SR-28:


    Program suszenia ręczników frotte SR-45:


    Program podsuszania grubych poszew do maglowania SR-45:
    (obraz pokazuje sytuację, w której obsługa sprawdza wilgotność otwierając drzwi podczas procesu – 11 i 15 minuta).


  6. WYNIKI.
    Podsumowanie przygotowane na podstawie danych wynikających z faktur od dostawców mediów oraz systemu dozowania jako elementu generującego statystyki używanych programów.

    – Zużycie wody w okresie testowym (średnie zużycie – 8,13 l/kg). (Zużycie dotyczy całkowitej ilości wody potrzebnej do procesu prania w poszczególnych miesiącach oraz pokazuje produktywność pralni.)

    – Zużycie gazu przez pralnię w całym procesie technologicznym (pranie – podgrzew wody technologicznej do zbiorników, suszenie oraz maglowanie).

    – Zużycie energii elektrycznej. Począwszy od 01.07.2023 pralnia zainstalowała panele fotowoltaiczne, które w znacznym stopniu obniżyły poziom zużycia energii elektrycznej.
  7. PODSUMOWANIE
    Powyższe dane i wyniki naszej pracy u jednego z klientów mają na celu przedstawienie możliwości naszej firmy i kompetencji pracującego w niej zespołu ludzi w zakresie dostarczania nowoczesnych rozwiązań techniczno-technologicznych dla branży pralniczej.
    Niniejsze opracowanie powstało na bazie rzetelnych danych jakie posiadamy (faktury za media, danych produkcyjnych, etc.), które są przygotowane z uwzględnieniem nieprzewidzianych zdarzeń, które czasami zachwiały wynikami. Czas 7 miesięcy jaki poświęciliśmy na walidację tego procesu świadczy o chęci przedstawienia jak najbardziej wiarygodnych danych.